Proeverij

 

 

Bierproeversgilde de Rooie Reiger uit Vianen

Het Bierproeversgilde de Rooie Reiger uit Vianen kent nog niet zo'n langdurige historie als de naam van dit illustere genootschap doet vermoeden. Ook al worden er maandelijks op de derde donderdag weer vijf nieuwe smaken aan de papillen van de leden toegevoegd tijdens de proeverij in de Rooie Reiger, toch is het gilde pas twee jaar oud.

Opgericht na een initiatief van enkele heren, waaronder biersommelier Patric Sentjens en waard Herman Gleis, kent het gilde een vaste kern van ongeveer 20 mannen én vrouwen en groeit het aantal introducees gestaag.

Naast de maandelijkse proeverij zijn er spontaan georganiseerde bijeenkomsten en excursies en dragen meerdere leden het gildegedachtegoed graag uit bij in Vianen gehouden activiteiten. Dat geldt ook voor het OZT, waar het 'promotieteam' aanwezig zal zijn om de kunst en het genoegen van het bierproeven onder de aandacht van de aanwezigen te brengen.

Zoals het een gezelschap met een dergelijke naam betaamd heeft het gilde een eigen 'wapen' en bijbehorende kledingcode, gebaseerd oude vergelijkbare gildes.

Onderstaande foto, gemaakt door gildelid Frits van der Gronde, laat het wapen zien en de (niet verplichte) attributen bolhoed en zwart colbert of gilet.

Belangstelling? Je bent van harte welkom op iedere derde donderdag van de maand in de Rooie Reiger op de Voorstraat. Aanvang proeverij: 21 uur. Kosten: € 15,-

Brouwerij Belgica.nl

Als je Huub van Dijk op zijn praatstoel wilt krijgen , hoef je maar twee woorden te zeggen: BIER en WIELRENNEN.

Op deze site gaat het over bier. Nee, geen pilseners ( waar overigens niks mis mee is) maar speciaalbieren.

De karakteristieke inwoner van Made (1955) spuit dan gepassioneerd zijn kennis over de goudgele,witte,blonde en donkere bieren van allerlei soorten gistingen.

Huub is niet zomaar een liefhebber, maar een zytholoog en/of biersommelier.

Hij verstaat de kunst om bij een diner bij ieder gerecht het juiste en smakelijkste bier te adviseren.

De kenner en proever studeerde na enkele jaren studie in 2011 af in Hasselt (B) waarna een door de Belgische Brouwers ( CBB ) en het Hoger Instituut voor Bier en Gastronomie erkend diploma werd afgegeven.

 

Brouwerij Zevenstar

Zevenstar bier in Nieuwegein wordt gebrouwen op initiatief van het Zevenstar Bier collectief In 2013 ontstond het idee om voor Nieuwegein een eigen bier te brouwen. Door het organiseren van een bier brouw wedstrijd voor de thuisbrouwers van Nieuwegein is dit gelukt. Aan de hand van een recept van de winnende deelnemer hebben wij vanaf 2014 Zevenstar Bier. Jaarlijks wordt één wedstrijd uitgeschreven waaraan de thuisbrouwers kunnen deelnemen. Zo hebben wij nu 3 verschillende Zevenstar bieren.

De thuisbrouwers hebben zich intussen georganiseerd in het Zevenstar Bier Brouwers Gilde. De commerciële bieren worden gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten en de hulp van de brouwers van de Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte.

Het ontstaan van de naam “Zevenstar” komt voort uit de geschiedenis van de Brouwerij “De Zevenstar” in Jutphaas. In 1736 werd de brouwerij Zevenstar voor FL.6600,-   aangekocht door Cornelis van Wijngaerden. Op de hoek van de Nedereindse zandweg en de Zandweg naar Utrecht stond deze bierbrouwerij “de Zevenstar”. Op 16 december 1765 brandde de brouwerij grotendeels uit. De Zevenstar is afgeleid van het woord “zevenster” vertaalt van het woord Ursa Major, wat weer betekent het sterrenbeeld de Grote Beer. Het woord Zevenstar zou volgens overlevering een Juthaas dialect zijn. Cornelis van Wijngaerden, oefende bijna 30 jaar het brouwersvak in “de Zevenstar” uit tot in december 1765 de brand uit brak en de brouwerij veranderde in een rokende puinhoop.

Cornelis besloot toen om al zijn bezittingen in Jutphaas te verkopen. Hijzelf vestigde zich in Amsterdam. De resten van de brouwerij leverden bij een publieke verkoop niet meer op dan fl. 1300. Verondersteld mag worden dat letterlijk alles verloren was gegaan: gebouwen, gereedschappen en alle voorraden

Dit betekende gelijk het einde van deze bierbrouwerij. Eind 2015 zou dit, als de brouwerij, nog bestaan had, voor deze brouwerij een jubileum jaar geworden. Het leek ons een bijzondere uitdaging om 250 jaar later wederom een heerlijk gebrouwen eigen Nieuwegeins biertje te kunnen drinken met de naam: ‘Zevenstar’.

Gooimeer Brouwerij

Gooimeer Brouwerij te Huizen; opgericht door Wil van den Broek en Rudy van der Schagt.

Begin 2017: Overname van het Gooische BierGilde met hun 5 bekende bieren  (Anna's Witte, Blauwe Bok, Gooische Bertus, Hilverts Blond en Lamberts Amber). Wil en Rudy zagen de kwaliteit hiervan in en zijn deze bieren op schaal gaan vergroten en uit gaan breiden.

Medio 2018 zal aan de A27 op de grens van Blaricum en Huizen de brouwerij komen te staan?!

De brouwsels worden op dit moment in een andere brouwerij gemaakt tot het moment daar is dat onze eigen brouwerij klaar is.

Huisbrouwerij Kapitale

Huisbrouwerij Kapitale (spreek uit als [ k ? . p i . *t e? l ]) is een brouwerij in Zuilen, Utrecht. De naam is afgeleid van een kapiteel, wat weer als kopstuk een onderdeel was van oude Griekse en Romeinse zuilen. Het kapiteel is ook terug te vinden in het logo van de brouwerij. En ale is uiteraard een vorm van bier.

De brouwerij is op 30 april 2014 begonnen als hobbybrouwerij met het eerste brouwsel. Inmiddels zijn er al heel wat brouwsels gevolgd.

Vanaf april 2018 zijn de bieren van Huisbrouwerij Kapitale ook in geselecteerde winkels en horeca verkrijgbaar. De bieren worden gebrouwen met biologische moutsoorten bij een bevriende lokale brouwerij. Huisbrouwerij Kapitale is ook lid van CRAFT, de branchevereniging van onafhankelijke Nederlandse brouwers.

 

Alles over het openwater
zwem evenement vindt u op
www.owzmerwedekaal.nl